Julen Bergantiños: “Egunero egiten dugun lan gogorraren aitortza dira sariak”

Udazkeneko mezua gertu dute Kantabriako Islares herrian dagoen Islares jatetxean. Buru-belarri dihardute lanean han, Julen Bergantiños (Barakaldo, Bizkaia, 1990) sukaldaria buru dutela.

Zergatik da berezia Islares jatetxea?

Oso jatetxe berezia da, Galiziako, Asturiasko, Kantabriako eta Euskal Herriko sukaldeak biltzen dituen bakarra baita. Jatetxe espezializatu asko daude sukalde horietako bakoitzean, baina guztiak batzen dituen jatetxe bakarra gara.

Galiziar sustraiak dituzu, Bilbon jaio zinen eta Islaresen (Kantabria) bizi zara. Argi zegoen Kantauri itsasoa zure sukaldaritzako bizitzaren parte izango zela.

Bai; han ematen dut denbora guztia, oporrak… Lurralde horretaz maiteminduta eta harro nago. Ez dago leku hoberik munduan; uste dut zorte handia dugula hemen bizitzeagatik.

2012an zure jatetxea irudikatzen hasi zinenean, izan dena modukoa irudikatzen zenuen?

Filosofia eta estilo berarekin imajinatzen nuen, baina une hartako bizi- eta ekonomia-zirkunstantziek nahi baino neurri txikiagokoa izatea eragin zuten.

Islares, lekua, leku pribilegiatua da, baina aurten lortutako Sol Repsol horrek argi gehiago eman dio jatetxeari?

Egia esan, bai, energia-txute zoragarria izan da. Oso eskertuta gaude Repsol gida-rekin, gure lana baloratu duelako.

Zertan laguntzen dute sari horiek?

Lehenik eta behin, Islaresen talde osoak egiten dugun eguneroko lan gogorraren aitortza dira. Gainera, inork ezin du ukatu bezero berriak erakartzen laguntzen dutela. Eta, noski, inoiz ez dator gaizki publizitate apur bat.

Oso urrun ikusten dituzu Michelin izarrak?

Michelin izarra gida pribatu batek ematen duen kalifikazioa da, haren irizpideen arabera; beraz, egunen batean ematen badigute, gure lanak merezi duelako izango da. Baina gure helburua, azkenean, gure enpresan askeak izatea da, gustatzen zaiguna eginez, ekonomikoki jasangarriak izatea eta gure bezeroak pozik egotea eta itzultzea.

Uda honetan lan egitea egokitu zaizu ala nahiago izan duzu kanpinera joan gaztetako uda haiek gogoratzeko?

Egia esan, zorionez, oso ondo lan egin dugu uda osoan, bertako eta atzerriko bezero asko izan dira, eta oso pozik gaude. Bilboko jaien ondoren, talde osoak atseden hartu ahal izan zuen pare bat astez, eta Galiziaz asko gozatu nuen.

Zer geratzen da kanpinean DJ gisa San Ignazio jaiak animatzen zituen Julen hartatik?

Beti saiatzen naiz Julen gazte eta jaizale haren espiritua mantentzen.

Uztailaren amaieran biral egin zinen iritsi baino 45 minutu lehenago erreserba bertan behera utzi zuten mahaikideei 250 euro kobratzeagatik. Oraindik egiten duzu? Jakina; jatetxean egiten dugun lana aintzat behar da, eta, hotel batek bezala, aurkezten ez bazara, ordaindu egin behar duzu. Jatetxeetan gehiago baloratu behar dugu geure burua.